Dafinul (Laurus nobilis) este una din cele mai iubite plante pentru mireasma intensă şi delicată a frunzelor sale, însă îndeosebi pentru proprietățile terapeutice care îi conferă valoarea de medicament.
Frunzele dafinului conţin uleiuri eterice cu proprietăţi terapeutice şi aromatizante.
Uleiul volatil din compoziţia frunzelor (şi fructelor) este bogat în oxizi (cineol) şi fenol metil eter (estragol, eugenol), mucilagii, pectine, tanin, rezine şi o substanţă amară (lactonă) sesquiterpenică de tip gremacranolodic (costunolidă). Ca leac foarte puternic şi ca plantă de prim – ajutor, frunzele de dafin sunt recomandate în efecțiuni precum:
Ficat mărit: Hepatomegalia reprezintă o creştere în dimensiuni a ficatului, indiferent de cauză. De regulă, creşterea ficatului apare ca urmare a unor afecţiuni hepatice legate insuficienţa cardiacă congestivă, consumul excesiv de alcool, boala depozitelor de glicogen, hepatită virală, cancer hepatic şi statoză hepatică (sau ficat gras).
Într-un litru de apă se adaugă 30 de frunze de dafin tocate mărunt, câte un sfert de linguriță de seminţe de mărar, ţelină, urzică şi pătrunjel. Se pune totul pe un foc domol şi se lasă să fiarbă până când nivelul apei scade la jumătate. Odată răcit, lichidul se strecoară şi se amestecă cu 10 linguri miere de albine. Se amestecă, iar remediul se păstrează la frigider.
Se administrează câte 100 – 150 ml. de preparat, uşor încălzit, o dată pe zi, înainte de culcare, în cură care poate dura până la 3 luni – făcându-se pauze mici după fiecare lună.
Boli ale articulaţiilor: În urma tratamentului cu frunze de dafin, articulaţiile vor căpăta o mai bună mobilitate, iar durerile vor scădea în intensitate. În plus, întreaga stare a organismului va fi cu mult îmbunătăţită.
Toate aceste efecte vor fi şi mai intense în cazurile în care tratamentul va fi asociat cu un regim alimentar lipsit de carne şi alcool, bazat, în schimb, pe fructe şi legume proaspete. O frunză mare de dafin sau 2 – 3 frunze mai mici (uscate) se rup în câteva bucăţi şi se râşnesc împreună cu 3 cuişoare, câte o lingură de seminţe de in, de mărar, coriandru şi chimen.
Jumătate de linguriţă din acest amestec se bea cu apă (sau se pune în mâncare), în timpul meselor, de 2 ori pe zi, pe o perioadă de cel puţin 2 săptămâni.
Contraindicaţii: acest remediu este contraindicat persoanelor care nu pot consuma condimente, bolnavilor cu tensiune mică, gastrită, ulcer gastric sau duodenal, cancer la rinichi şi coagulabilitatea sângelui scăzută.
Imunitate scăzută: În timpul tratamentului, persoanele predispuse la constipaţie vor include în dietă sfeclă, prune sau pâine de graham – produse ce îmbunătăţesc digestia. Totodată, infuzia se va prepara zilnic şi se va bea doar proaspătă, niciodată păstrată pentru a doua zi. Se rup în bucăţi mici 10 gr. frunze uscate de dafin, se pun în 300 ml. apă fierbinte şi se aduc până la punctul de fierbere, după care se lasă pe foc 5 minute. Se toarnă totul într-un termos şi se lasă la infuzat timp de 3 ore. Înainte de consum, se filtrează. ♣ Se administrează câte o lingură, pe tot parcursul zilei, cu înghiţituri mici, în cure de 3 zile, urmate de o pauză de 2 săptămâni între cure.
Anunț important: Pentru că rețeaua de socializare ne-a cenzurat postările, sunt aproape oprite pentru ca dumneavoastră să nu le mai vedeți, vă rugăm să le dați mai departe, pentru a rezolva această situație!