Salariul minim european va deveni obligatoriu în România începând din acest an, conform directivei Uniunii Europene. Acesta trebuie implementat cel târziu până la 15 noiembrie în toate statele membre.
Începând cu 1 iulie, salariul minim european va fi adoptat și în România, urcând de la 3300 lei brut la 3700 lei brut.
În acest mod, România va atinge standardele europene referitoare la plata minimă a angajaților, care presupun că aceștia ar trebui să primească cel puțin jumătate din salariul mediu pe economie. Salariul mediu luat în considerare pentru anul 2024 este de 7.567 lei.
Ministerul Muncii este deja ocupat cu elaborarea unei propuneri legislative pentru a transpune directiva europeană în legislația națională. Acest demers va clarifica majorările ce trebuie aplicate pentru firmele și angajații care sunt plătiți cu salariul minim pe economie.
Social-democrații au anunțat că își propun să introducă salariul minim european în România până la sfârșitul lui 2024. Ei intenționează să elaboreze o propunere de lege în colaborare cu ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, pentru a transpune în legislația națională Directivele europene referitoare la salariile minime adecvate în UE.
Partidul consideră că este necesar să se stabilească un mecanism automat pentru a crește anual salariul minim, asigurând astfel o creștere a nivelului de trai și a puterii de cumpărare pentru toți salariații.
În plus, ei susțin că orice îmbunătățire economică ar trebui să se reflecte și în veniturile salariale, iar introducerea salariului minim european ar fi deosebit de benefică pentru angajații din sectorul privat.