Ministerul rus al Apararii anunta ca o parte din trupele masate la granita cu Ucraina se intorc la bazele lor, dupa incheierea unor exercitii militare, anunta BBC, citand agentia Interfax.
„Unitatile din raioanele militare din Sud si Vest, care si-au indeplinit sarcinile, au inceput deja incarcarea in transportul feroviar si rutier si astazi vor incepe sa se mute in garnizoanele lor” a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului rus al Apararii, Igor Konasenkov.
„O serie de evenimente de antrenament de lupta, inclusiv exercitii, au fost efectuate conform planului. Pe masura ce antrenamentele se vor finaliza, trupele, ca intotdeauna, vor pleca spre bazele lor”, a mai spus acesta.
Totusi, exercitiile la scara larga in toata tara continua, conform agentiei.
„Practic toate districtele militare, flotele si fortele aeriene iau parte la exercitii”, a mai spus Konasenkov.
„O serie de exercitii navale care implica nave de suprafata, submarine si aviatie se desfasoara in zonele importante din punct de vedere operational”, a mentionat Igor Konasenkov.
„Data de 15 februarie 2022 va ramane in istorie ca fiind ziua esecului propagandei de razboi a Occidentului”, a declarat Maria Zaharova.
In ultimele luni, Rusia a masat peste 100.000 de militari in apropierea granitelor cu Ucraina.
Potrivit cifrelor din presa internațională, Rusia a mobilizat în jur de 130.000 de soldați – 100.000 în Rusia și alți 30.000 în Belarus, potrivit Hotnews.ro. Mișcările impresionante de trupe ar fi fost făcute pentru exerciții militare în perioada 10-20 februarie.
SUA și celelalte puteri occidentale au avertizat că un atac al Rusiei asupra Ucrainei este posibil oricând. O dată vehiculată ar fi fost 16 februarie.
Cu toate aceste previziuni, în cursul zilei de luni, SUA și Marea Britanie au transmis că ajungerea la un acord este încă o cale posibilă pentru a detensiona situația dintre Rusia și Ucraina. Totodată, cancelarul Germaniei a vizitat Kievul.
Tot luni, ministrul rus al afacerilor externe Serghei Lavrov i-a recomandat lui Vladimir Putin continuarea dialogului diplomatic. A fost marcat astfel o oarecare schimbare de ton, după ce săptămâna trecută tot acesta invoca un ”dialog al surzilor”, după întâlnirea cu omologul britanic Liz Truss.
Anuntul vine in conditiile in care oficialii occidentali se tem ca Rusia vrea sa lanseze o invazie in Ucraina, dar spun ca vor continua eforturile diplomatice pentru a impiedica acest lucru. De asemenea, au avertizat ca Rusia va fi supusa unor actiuni „fara precedent” in cazul in care va ataca tara vecina.
Cancelarul german Olaf Scholz vine astazi la Moscova, pentru discutii cu presedintele rus Vladimir Putin. Aceasta, dupa ce saptamana trecuta, presedintele francez Emmanuel Macron a mers in Rusia pentru a incerca o detensionare a situatiei.
Inainte de vizita lui Scholz, sefa diplomatiei germane, Annalena Baerbock, a cerut Rusiei sa-si retraga trupele de la frontiera cu Ucraina, precizand ca „situatia poate degenera in orice moment”.
„UE si NATO sunt unite alaturi de Ucraina si trebuie sa folosim toate oportunitatile de dialog pentru a ajunge la o solutie pasnica”, a spus ministrul german de Externe.
Si oficialii americani au spus ca o invazie rusa in Ucraina ar putea fi declansata in orice moment, dar ca ramane deschisa calea diplomatiei pentru rezolvarea crizei.