Aproape toţi cei 25 de milioane de locuitori din Shanghai au fost izolaţi sâmbătă, în contextul în care China se confruntă cu cel mai grav focar epidemic din ultimii doi ani. În acelaşi timp, măsurile stricte anti-COVID-19 au provocat îngrijorare în rândul părinţilor, care se tem că vor fi separaţi de copiii lor, informează AFP.
Capitala economică a Chinei a devenit în ultimele zile epicentrul unui nou val de cazuri de infectare în această ţară – asociat variantei Omicron a coronavirusului -, care a înregistrat o accelerare la începutul lunii martie.
Pentru a evita o izolare generală a oraşului Shanghai, măsură dăunătoare economiei, autorităţile au impus un lockdown alternativ în cele două jumătăţi ale metropolei pentru a permite testarea generală a populaţiei.
Zona vestică a oraşului Shanghai (Puxi) a fost închisă vineri, în timp ce în cea estică (Pudong) urmau fie să ridicate restricţiile după patru zile de izolare, informează Agerpres.
Sâmbătă, primăria a anunţat menţinerea, mai mult sau mai puţin strictă, a măsurilor de izolare în aproape toată această zonă din Shanghai, unde se află zgârie-norii emblematici din cartierul său de afaceri.
Această decizie echivalează cu o izolare de facto a celui mai mare oraş din China, care găzduieşte numeroase multinaţionale şi reprezintă aproximativ 4% din PIB-ul gigantului asiatic, potrivit analiştilor.
Părinţii susţin că le este teamă că vor fi închişi în aceste centre dacă sunt testaţi pozitiv şi îşi fac, de asemenea, griji pentru copiii lor, de care ar putea fi separaţi, în condiţii stricte de izolare.
„Fiica mea nu are nici măcar patru luni. Dacă va fi testată pozitiv, va fi plasată singură în carantină”, a declarat pentru AFP un locuitor pe nume Law, care nu a dorit să îşi dezvăluie numele complet. „Este o nebunie! Un nou-născut nu ar trebui să fie separat de părinţi, indiferent de circumstanţe”, a spus bărbatul de 33 de ani, care locuieşte în zona vestică a oraşului Shanghai.
În cazul în care părinţii sunt testaţi pozitiv pentru COVID-19 şi trebuie izolaţi, oraşul va oferi “ajutor rapid” minorilor lăsaţi nesupravegheaţi, a dat asigurări un responsabil din cadrul municipalităţii, Zeng Qun, citat sâmbătă de agenţia chineză de presă Xinhua.
Copiii rămaşi singuri acasă vor fi îngrijiţi de “tutori provizorii” sau vor fi plasaţi într-un loc prevăzut special în acest scop, a spus oficialul.
Ministerul Sănătăţii din China a anunţat sâmbătă peste 9.875 de noi cazuri pozitive la nivel naţional, dintre care aproximativ 6.300 în Shanghai.
În ultima zi a săptămânii trecute, anunţul neaşteptat al primelor măsuri de lockdown impuse începând din ziua următoare a provocat un aflux de consumatori în supermarketuri. De atunci, preţurile legumelor au crescut – triplându-se în unele pieţe -, iar localnicii se plâng de lipsa produselor proaspete.
De ce multe infecții sunt asimptomatice în recentele cazuri de COVID-19 din China?
Oamenii care urmăresc bilanţul zilnic al infecțiilor din China continentală pot identifica ușor o nouă tendință: majoritatea covârșitoare a noilor infecții locale sunt asimptomatice.
După ce a înregistrat numere cu patru cifre timp de mai mult de 10 zile, numărul zilnic de infecții locale care nu prezintă simptome a atins un număr record de aproape 10.000, conform statisticilor Comisiei Naționale de Sănătate (NHC).
Un important epidemiolog chinez a explicat de ce: proprietățile variantei Omicron care se răspândește, screening-urile în timp util și ratele ridicate de vaccinare contribuie la proporția mare de infecții asimptomatice în timpul celei mai recente erupții de COVID-19, a declarat Zhang Boli, academician în cadrul Academiei Chineze de Inginerie.
„Pe măsură ce devine mai contagioasă, varianta Omicron este mai puțin letală”, a spus Zhang.
Dar asta nu înseamnă că Omicron este un virus pe care oamenii nu trebuie să îl trateze cu seriozitate, a adăugat Zhang, menționând că este încă periculos pentru persoanele în vârstă, pentru persoanele care au probleme de sănătate preexistente şi pentru alte grupuri vulnerabile.
NHC a actualizat recent protocoalele de diagnostic și tratament a pacienților cu COVID-19, spunând că asimptomaticii și cei cu simptome ușoare vor fi tratați în unități de carantină desemnate, în loc de spitale.
Potrivit lui Zhang, medicamente chinezești brevetate au fost folosite ca parte a unui tratament preventiv pentru cazurile asimptomatice.
Numărul mare de cazuri asimptomatice este, de asemenea, rezultatul depistării precoce cu screening-uri rapide, precum și al vaccinării în masă a populației, a menționat el.
Cele mai recente statistici ale NHC au arătat că aproape 88 la sută din populația totală a Chinei continentale a fost complet vaccinată împotriva COVID-19 până pe 21 martie și că peste 659 de milioane au primit o doză de rapel.
Constatând că cazurile asimptomatice determină răspândirea cu uşurinţă a virusului, Zhang a solicitat investigaţii epidemiologice mai rapide și urmărirea surselor pentru a stopa transmiterea virusului.
În ciuda recrudescenţei epidemiei în mai multe locații, inclusiv în Shanghai, Jilin și Shenzhen, doar mai puțin de 0,1 la sută dintre persoanele infectate au fost într-o stare gravă sau critică, potrivit NHC.
Răspunsul rapid, screening-ul în masă și vaccinarea pe scară largă, de asemenea, caracteristici ale politicii dinamice zero-COVID a Chinei, au asigurat, în cea mai mare parte nevătămate, viața și producția în întreaga țară, în ultimii doi ani.
China este încă una dintre țările care țin COVID-19 sub control cu succes. Urmând o politică dinamică zero-COVID, China a ținut în frâu rundele trecute ale epidemiei, inclusiv pe cea de anul trecut din Tianjin și Xi’an, într-o perioadă scurtă de timp