Vladimir Putin, tot mai furios pentru că nu a cucerit rapid Kievul și armata ucrainiană nu a predat armele, ar putea să
treacă la măsuri mai dure, cum ar fi folosirea „bombei bombelor” sau așa-numita armă „tatăl bombelor”.
Vladimir Putin se pregătește să folosească „tatăl tuturor bombelor” în timp ce ucrainenii curajoși rețin avansul
tancurilor spre centrul Kievului, dar și în alte orașe, transmite Daily Mail.
Occidentul avertizează că Rusia ar putea folosi o armă teroristă care vaporizează corpurile în cadrul unui asalt amfibie
masiv, pe măsură ce invadatorii se confruntă cu o rezistență acerbă, neașteptat de puternică la Kiev.
Putin ar putea recurge la arme termobarice de mare putere
Rusia ar putea folosi super-arme care au efectul de a zdrobi organele interne dacă atacul lor asupra Ucrainei se
blochează, au avertizat oficialii occidentali vineri seară.
Potrivit sursei citate, occidentalii se tem că Vladimir Putin ar putea recurge la arme termobarice de mare putere – bomba
supranumită de Kremlin „tatăl tuturor bombelor” – în timp ce ucrainenii curajoși rezistă încercărilor sale de a prelua controlul Kievului.
Există, de asemenea, îngrijorarea că unitățile care au întârziere pe măsură ce se confruntă cu o opoziție puternică ar putea recurge la bombardamente fără discriminare ca armă teroristă.
Ce este „tatăl tuturor bombelor”
După ce SUA au lansat în 2017 în Afganistan o bombă GBU-43/B, cea mai puternică armă convenţională americană şi supranumită „mama tuturor bombelor”, presa rusă a amintit că Moscova are în arsenalul ei ‘tatăl tuturor bombelor’, un proiectil care conform ziariştilor ruşi ar fi chiar de patru ori mai puternic decât cel american.
Deşi informaţiile despre bomba rusească sunt confidenţiale, se ştie că este vorba despre o bombă termobarică, cunoscută în Rusia sub numele de ‘Bombă Aeriană cu Vid de Putere Crescută’ (AVBPM, conform acronimului ei din limba rusă).
Bomba supranumită ‘tatăl tuturor bombelor’ a fost dezvoltată la începutul anilor 2000 şi testată cu succes de armata rusă în anul 2007.
Atunci proiectilul a fost lansat dintr-un bombardier strategic TU-160 şi a ras complet un bloc de locuinţe din poligonul unde s-a efectuat testul, cu o putere distructivă nemaivăzută până atunci la o bombă convenţională (nenucleară).